"Gyönyörű a táj, mindig visszavár!"

A Balaton

A Balaton kerülete biciklivel - a tihanyi szakaszt is beleszámolva - körülbelül ~ 210 km. A leggyakoribb bringakörök és szakaszok a teljes körön, az én felosztásom szerint a következők:

Óramutató járásával ellentétes irányban...

Túra 1.:

Siófok - Balatonfüred vagy Tihany (54 km vagy 56 km)
Tihany - Badacsony pihenővel - Keszthely (40 km - 60 km)
Keszthely - Balatonfenyvesi pihenővel - Siófok (30 km - 86 km)

Túra 2.:

Balatonfüred - Badacsony (42 km)
Badacsony - Keszthely pihenővel - Balatonfenyves (25 km - 60 km)
Balatonfenyves - Balatonvilágosi pihenővel - Balatonfüred (76 km - 113 km)

Óramutató járásával azonos irányban...

Túra 3.:

Balatonfüred - Balatonvilágos (42 km)
Balatonvilágos - Balatonfenyves pihenővel - Keszthely (73 km - 98 km)
Keszthely - Badacsonyi pihenővel - Tihany, Balatonfüred (25 km - 64 km)

A felsoroltak mellett vannak még további kedvenc pihenőhelyeim: pl. Révfülöp kikötő büfé, Balatongyörök fagylaltozó, stb. Ezekről az "Ételek-Italok" menüpont alatt részletesen is írok.

Távolságmérés: https://www.tavolsag.hu/

A Balatonról - a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton


A tó adatai

Hosszúság: 79 km
Átlagos szélesség: 7,7 km
Legnagyobb szélesség: 12,7 km (B.aliga - B.almádi)
Legkisebb szélesség: 1,3 km (a Tihanyi-félszigetnél)
Terület: 594 km2
Partszakasz hossza: 195 km
Átlagos mélység: 3 m
Legmélyebb: 12,5 m (Tihanynál)
Legsekélyebb: 0,5 - 0,8 m (déli part, a parttól 300 m-re)
Vízmennyiség: 1,9 milliárd m3
Tengerszint feletti magasság: 104 m

Sokszínű élővilág

(Szerkesztés alatt!)

Változékony időjárás

Több alkalommal tekertem már esőben és viharban a tó körül. Egyszer az északi parton kapott el az erős szél és az eső Zánkától Badacsonytomajig. Egy másik alkalommal pedig majdnem Fonyódtól egészen Siófokig ért a vihar. Legutóbb pedig egészen Szántódtól Keszthelyig tekertem heves zivatarban. 

Széllel szemben - illetve oldalszélben nagyon nehéz biciklizni. Ez főleg az északi partra jellemző.

Ilyen esetekre valójában nincs praktika, csak jó tanács. Minden személyes holmit, amit védeni szeretnénk az elázástól érdemes egy reklámszatyorba vagy zacskóba tenni. De egyszerűen csak menedéket is kereshetünk az eső elől arra az időre, amíg az eláll.

Én személy szerint egy bizonyos pont után élvezem a szélsőséges körülményeket, imádok esőben is tovább biciklizni, sportolni. Úgy vagyok vele, hogy mindegy milyen idő van, akkor is belevágok és végigcsinálom - méghozzá örömmel és élvezettel. Annál nagyobb élmény!

Eddigi tapasztalataim alapján az időjósokban, időjárás-jelentésekben nem igazán lehet bízni. Sosem jött be eddig az a gyakorlatban, amit előre jeleztek. Sosem. :-)

Az alábbi szakaszok pedig azok a részek, ahol ténylegesen több izomerőre van szükség (a természeti elemek mellett) a terepviszonyok leküzdésére - a meredek emelkedők miatt a céliránytól függően:

(1) Balatonkenese (Árpád utca) / (2) Tihany (bekötőút) / (3) Balatonakali - Zánka - Balatonszepezd / (4) Keszthely - Balatonberény - Balatonkeresztúr (alsóív) / (5) Balatonvilágos (Kerékpárbár emelkedő)

Túraútvonalak - Balaton és környéke

(Szerkesztés alatt!)

Ha a Balatonon jársz, akkor vigyázz rá!

Szemetelés - El kell mesélnem, mit láttam az egyik utam alkalmával. Egyszerűen kikívánkozik belőlem, mert sajnos nagyon kiábrándító volt.

2018.1 - körön (április eleje), amikor a Balaton még csak ébredezett téli álmából, a lecsupaszított fák és bokrok betekintést engedtek mi rejlik alattuk és mögöttük. (Nyáron, amikor zöldellenek kiválóan eltakarnak mindent!)

Igazán elszomorító volt látni, hogy míg az egyik oldalt a Balaton - a táj szépsége bűvkörébe vonta az embert biciklizés közben, balra fordulva több helyen (önkéntes) szemétlerakó telepet jelöltek ki maguknak ismeretlenek.

Kérdezem: Van olyan ember, aki nem a hulladéktelepre, hanem a Balatonra viszi ki a saját szemetét? De ha már odáig elviszi, akkor miért nem viszi már tovább? Nem értem.

A "fertőzött" szakaszok:

1. Balatonkenese (erdős rész)

2. Balatonakarattya (erdős rész)

3. Balatonakali (emelkedős rész közepe)

4. Aszófő

Ezeket a szemétlerakatokat lefotóztam és jeleztem a Balaton bringakör illetékeseinek, hogy mire ténylegesen megkezdődik a szezon, lehetőleg tisztítsák meg - távolítsák el az illegális lerakatokat.

2018.2 - köröm során (április vége) már azt tapasztaltam, hogy többé-kevésbé ezt sikerült is megoldani.

Sok dolog van még a világon, amit nem értek, na de ezt végképp nem! Mi viszi rá erre az embereket? A Balaton a mi tengerünk. Őrizzük meg a természetes szépségét együtt és ne szemeteljünk! Figyeljünk oda rá, hogy még sokáig szép lehessen...