:-)

Balatoni mesék 2/1.

A Balaton Retró magazin cikke Bakács Tibor tollából. Az első dupla oldalon a 60-as évek emlékeit és hangulatát idézi fel. Kattints a képre, hogy teljes egészében el tudd olvasni!

Balatoni mesék 2/2.

A Balaton Retró magazin cikkének folytatása Bakács Tibor tollából. A második dupla oldalon a 70-es és 80-as évek emlékeit és hangulatát idézi fel. Kattints a képre, hogy teljes egészében el tudd olvasni!

Újabb könyvajánló:

BALATON - 3 nyelven / Nemere István

Szeretem ezt a könyvet. Nagyon igényesen megszerkesztett, 3 nyelvű (magyar, angol és német), részletpontos leírásokat és ismertetőket tartalmaz, elfér a kézben, keményfedeles - könnyű lapozgatni és olyan mintha önmagában is egy fotókönyv lenne. A benne található képek varázslatosan visszaadják a Balatoni régió tájegységeit és hangulatát.

Könyvleírás:

"A Balaton a ,,magyar tenger" és bár az idegeneket ez megmosolyogtatja, higgyék el, így van. Fenséges a nyári, zajos, forró Balaton, és fenséges télen is, amikor jeges csöndbe dermed az egész vidék. A Balaton régi várak és még ősibb legendák szülőhelye."

Kiadó: PANNON-LITERATÚRA KFT

Oldalak száma: 128

Borító: KEMÉNYTÁBLA

Súly: 566 gr

ISBN: 9789632371894

Nyelv: MAGYAR-ANGOL-NÉMET

Kiadás éve: 2018

Minden ami Balaton...

Egy kis könyvajánlóval kezdeném.

Számos könyvet elolvastam már, ami a Magyar tengerről szól. Az egyik legimpozánsabb és tartalmilag is érdekes olvasmányt nyújt a Kossuth kiadó által eddig 3 nyelven (magyar, angol, német) is megjelentetett "Szépséges Balaton" című könyv. A fő tájegységeket és városokat bemutató rövid összefoglalók mellett, gyönyörű fotók találhatók benne.

Nekem a magyar nyelvű változat van meg, de a továbbiakban gondolkodom egy angol nyelvű példány beszerzésén is.

Balaton szelet

Tipikusan magyar finomság, a mi csokoládénk. Nem hiszem, hogy van olyan gyerek vagy felnőtt, aki ne ismerné?! ;-)

Létezik tejcsokoládés és étcsokoládés változatban is, illetve új termékként a Balatonszelet - BUMM is a kedvencek közé tartozik. Biciklizés közben kiváló energiapótlók és nagyon finomak.


Kedvenc retrócsokink. Finom töltelékekkel megkent ostyalapok tej vagy étcsokoládéba mártva. Már a szüleink is ezt falatozták és többnyire mi is mindig ezt kértük tőlük, ha együtt mentünk vásárolni velük. Természetesen a másik magyar édesség - a túró rudi mellett.

Rövid története:

Az '50-es évek végén a Szerencsi Csokoládégyár gyártotta Diósgyőrben. Kezdetben alumínium fóliába csomagolt papír "harisnyában" volt kapható. Népszerűségének növekedésével ezt váltotta fel a modern és "fancy" műanyag csomagolás. Később a '60-as évek végén a gyártása átkerült Győrbe. A '80-as években kis mértékben módosítottak az összetételén - finomabb, lágyabb és krémesebb lett.

Bár hosszú évek során változott a csomagolása, de ízélményben még mindig pontosan ugyanazt a minőséget kapjuk ma is, mint gyerekkorunkban. Minden falat egy időutazás!

A '90-es években az étcsokis mellett megjelent a tejcsokoládés változat is. '01-től pedig már a Győri Keksz gyártotta Székesfehérváron. Ezt követően a termék a Danone tulajdona lett, '06-ban pedig a Kraft tulajdonába került át. '08 óta pedig a Nestléhez tartozik a márka, napjainkban Romániában készítik.

A csomagolásra egyszerűen csak ennyi van írva: származási hely EU (!)

Az új ízű szeleteket a Nestlé kezdte el bevezetni a piacra. Így készült és készül ma is kedvenc gyerekkori édességünk immáron mogyorós, kókuszos és rumos ízekben az addig jól megszokott ét- és tejcsokis változatok mellett.

További termékek:

Balaton BUMM és Balaton ÚJHULLÁM (!) Természetesen én már mindegyiket kóstoltam. :P

MILKSHAKE - Eper, banán, Balaton szemes és Balaton zebra (2020)

Ami a legfontosabb: bringázás során megfelelő kalória pótló, hiszen egy normál Balaton szeletben 154 kcal kalória van. Egyetlen hátránya, hogy melegben könnyen megolvad. Na, de ha gyorsan megesszük, akkor ezzel sincs különösebb probléma. :-)

Pár hasznos link:

https://www.facebook.com/BALATONszelet

https://www.balatonszelet.hu/#/

https://www.nestle.hu/brands/edessegek/balaton

Te Északot vagy a Déli partot választod? Melyiket szereted jobban?
 

Balatoni Gasztrotérkép

A Balaton Gasztrotérképe sok promóciós újságban megtalálható. Gondoltam, bemásolom én is ide, mert hasznos lehet azok számára, akik a balatoni vendéglátóhelyek kedvelői...